Településünk

 

A hóvirág hazája - messze földön csak így emlegetik a Belső-Somogyhoz tartozó, pazar természeti környezetben fekvő Nemesvidet. A falutól keletre lápos, mocsaras területek vannak, melynek növényzetét nedvességet kedvelő fák, s színes élővilágot tömörítő sásos rétek vannak. A peremerdők zöme tölgy, melyekben gazdag vadállomány él. Honos itt a vaddisznó, szarvas, őz, dámvad. Az erdőterületen egymásba érnek a vadásztársaságok, ezért sok vadász érkezik ide minden évben. A környező tavak pedig a horgászoknak kínálnak lehetőségeket. Nemesvidhez legközelebbi város Marcali, ahol számos helybeli talált magának munkát. A nagyközség közúton egyébként jól megközelíthető. Érdekesség: itt megy keresztül a somogyi kék túra kijelölt útvonala, amely a Kis-Balatonhoz vezet. Nemesviden és környékén számos olyan kikapcsolódási lehetőség van, amely miatt a turistáknak érdemes ide eljönniük. Az önkormányzat a falusi turizmust szeretné fellendíteni. Erre jó esély van, hiszen itt lehet horgászni, vadászni, sportolni, kirándulni, egyszóval tartalmasan kikapcsolódni. Nem beszélve arról, hogy rövid autózással elérhető Zalakaros innen.

Kutatók szerint Vid szláv eredetű személynév. A másik értelmezés szerint a falu neve a ved szóra utalhat, a vizes terület miatt. Nemesvidet a várnépek közé tartozó királyi szakácsok alapították, akik Nagyszakácsihoz hasonlóan itt kaptak birtokot. Lakosai jelentős adókedvezményeket kaptak éppen ezért. A török hódoltság idején a község a koppányi szandzsákhoz tartozott. 1566-ban a szenyéri bég a lakosságot Komár várának építéséhez rendelte, amit a nemesek megtagadtak. Engedetlenségük következménye lett a török martalócok támadása és pusztítása. Egy, a XVII. század eleji felmérés szerint nemesek laktak itt. 1725-ben III. Károly megerősítette a helységet régi kiváltságaiban, s a nemes előnevet adományozta részére másik harminc településsel együtt. 1827-ben I. Ferenc mezővárosi rangot és négy vásár tartására vonatkozó engedélyt adott a Nemesvid elöljáróinak. 1837-től iskola is működik a faluban, mely később a II. világháború idején a település határában elhunyt vadászpilóta, Hóy Tibor nevét vette fel. Az 1848-as szabadságharc idején a krónikák szerint a településen élők különös bátorságról tettek tanúbizonyságot. A század második felében fellendült az élet: 1884-ben a megyében elsőként itt létesült pénzintézet, később társadalmi szervezetek sora alakult: volt kaszinó, olvasóegylet, ipartársulat, olvasókör, tűzoltóegylet, gazdakör és lövészklub. Híresek voltak a helyi kézművesek, bognárok, cipészek, kovácsok.

A századfordulón több mint másfél ezren éltek Nemesviden. A második világháború után a gazdaság meghatározója a termelőszövetkezet lett. A település építészeti emlékei a klasszicista stílusú, műemlék jellegű templom és községháza. A templom különlegessége, hogy freskóin XIX. századi öltözékű, például huszár egyenruhás szentekkel ábrázoltak bibliai jeleneteket. A kóruskarzatot reneszánsz hangszerekkel díszítette az alkotó. A feljegyzések szerint Mindszenty hercegprímás is misézett az egyházi intézményben. Többen a környező településeken találtak maguknak állást, ahová tömegközlekedési eszközökkel jutnak el. 2003-ban körzeti megbízottat kapott a település, a rendőrnek egy szolgálati lakást alakítottak ki. Emellett elvégezték az óvoda, iskola teljes homlokzat-felújítását, utóbbinál a tetőt is kicserélték a területfejlesztési tanács támogatásával.

Régóta dédelgetett álom valósult meg azzal, hogy az iskola konyhája átállt HACCP rendszerre. A rendszerváltás után fejlődésnek indult a nagyközség, bár az elöljárók szerint az igazi áttörés - az idegenforgalom fellendülése - még várat magára. A remények alapját az adja, hogy közel van a Balaton és számos gyógyfürdő, s 2003-tól már van olyan rendezvénye a településnek a helyi lehetőségek - vadászat, kirándulás, horgászat, pihenés - mellett, amely vonzó lehet akár a külföldiek számára is. Nemesvid 2003-ban bekapcsolódott a Különleges Asztali Örömök Somogyban elnevezésű gasztronómiai rendezvénysorozatba, amelynek keretében minden évben Csülök-parádét rendeztek itt. Az események nagy sikere volt, s több mint háromezren látogattak ki ide.

 

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.