Általános iskola

 

 

Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
Hóy Tibor Tagintézménye
8738 Nemesvid, Templom u. 7.
Telefon: 85/ 421-010
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tagintézmény-vezető: Némethné Bedővári Monika

 

Az iskola története

Az első iskola 1730 körül épült Nemesviden. 1847-ben a településen alsó és felső elemi iskola volt. 1890-ben épült meg egy 3 tantermes iskola, amely a közelmúltig szolgálati lakásként funkcionált, majd két éve lebontották. Akkor 3 tanítója volt a falunak, akik 192 diák oktatását látták el. A XX. század folyamán a tanulók száma meghaladta a 200 főt, 1945 után pedig már 8 osztályos rendszerben folyt az oktatás. Az 1960-as évek végén körzetesítették az iskolát, így Somogysimonyi és Szőcsénypuszta lakóinak gyermekei is ide jártak.

Az iskola jelenlegi épülete egy aránylag csendes utcában van, az utcai része az 1920-as években épült, míg hátsó lapos tetős rész az 1960-as évek elején, tornatermünk 1993-ban. Az iskola telke hatalmas, tágas udvaron játszhatnak gyermekeink árnyas fák alatt. Előnye még, hogy közvetlen szomszédságban van az óvoda, ebédlő.

Az épület külső megjelenési formája szép, hatalmas ablakok, magas tető az elején; a tornaterem is esztétikusan és praktikusan kapcsolódik az iskolaépülethez.

Oktatásunk rendszerében a közelmúltban jelentős változások történtek. Iskolánk 2001-ben felvette Hóy Tibor vadászrepülő nevét, aki a II. világháborúban halt hősi halált Nemesvid légterében. Az ő tiszteletére az előkertben emlékművet emeltettünk, az iskola házfalára pedig az arcmását is elhelyeztük. Minden év októberében megrendezzük a Hóy Tibor Napot, amelynek keretében szavaló- és rajzversenyt rendezünk a környékbeli iskolák számára.

A kétezres évek elején életbe lépő finanszírozási változások miatt iskolánk önállósága megszűnt, 2005. augusztus 1-től a marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tagiskolájaként működünk. Az anyaiskolával való jó kapcsolat a mai napig lehetővé teszi ennek a működési formának a fennállását. Gyermeklétszámunk fogyása miatt egyre nehezebb volt fenntartania nyolc osztályt, így 2008 óta már csak alsó tagozat működik helyben, míg felsőseink többsége az anyaiskolában folytatja tanulmányait. Az új oktatási törvény életbe lépésével pedig 2012 óta összevont osztályaink vannak alsó tagozaton. Őket négy pedagógus oktatja, kiknek munkáját utazó szakemberek segítik.

Az iskola, a tanítók mindig kiemelkedő szerepet vállaltak a falu művelődésében, társadalmi életében. Ezt a szerepet a falu vezetői el is várták a tantestülettől, és ennek az elvárásnak a mai napig igyekszünk megfelelni. Az iskolai rendezvényeink mellett ( Hóy Tibor Nap, Farsang, Kisszámoló matematika verseny, Gyermeknap) a település kiemelkedő eseményeire műsorral is készülünk           ( karácsony, március 15., anyák napja).

Célunk a gyermekközpontú iskola fenntartása, megtartása a település vezetésének, közösségének akarata mellett.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.